Principles of Management | Week 7

Course Name: Principles of Management

Course Link: Click Here

These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers


Q1. The process that uses the inputs of the employees to increase their commitment to the organization’s success is:
a. Empowerment
b. Employee involvement
c. Participation
d. Delegation

Answer: b. Employee involvement


Q2. What among the following determines an effective narrow span of management:
a. Greater number of specialities at lower and middle levels
b. Clear delegation to undertake well-defined tasks
c. Slow changes in external and internal environments
d. Effective interaction between superior and subordinate

Answer: a. Greater number of specialities at lower and middle levels


These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers


Q3. What is the structure of an organization where the product development happens in USA, account partner is located in Canada, product assembly in Mexico and packaging design partner in UK?
a. Bureaucratic structure
b. Divisional Structure
c. Functional structure
d. Network structure

Answer: d. Network structure


Q4. The unbroken line of authority that extends from the top of the organization to the lowest echelon and clarifies who reports to whom is:
a. Authority
b. Departmentalization
c. Chain of command
d. Unity of command

Answer: c. Chain of command


These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers


Q5. Which of the following power tactic has the direction of lateral influence?
a. Pressure
b. Coalition
c. Inspirational appeals
d. Dependency

Answer: b. Coalition


Q6. Identify the personal power:
a. Legitimate power
b. Expert power
c. Reward power
d. Coercive power

Answer: b. Expert power


These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers


Q7. Indian Railways has western zone, northern zone, southern zone, central zone etc, which can be classified was what kind of organizational structure
a. Functional structure
b. Matrix structure
c. Divisional structure
d. Network structure

Answer: c. Divisional structure


Q8. Indicate which among the following is not a problem of formalization in organizations:
a. Reduces organizational flexibility
b. Decision making authority is held by a few people
c. Rules become focus of attention
d. Work rules can undermine productivity

Answer: b. Decision making authority is held by a few people


These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers


Q9. The mechanistic model of organizational design has
a. Free flow of information
b. Decentralization
c. Rigid departmentalization
d. Low formalization

Answer: c. Rigid departmentalization


These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers


Q10. The visual representation of how job tasks are formally divided, grouped, and coordinated in an organization is termed as:
a. Organizational structure
b. Organizational design
c. Organizational culture
d. Organizational chart

Answer: d. Organizational chart



These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers

More Solutions of Principles of Management: Click Here

More NPTEL Solutions: https://progiez.com/nptel-assignment-answers/


These are Principles of Management Week 7 Assignment 7 Answers
The content uploaded on this website is for reference purposes only. Please do it yourself first.