Principles of Management | Week 12

Course Name: Principles of Management

Course Link: Click Here

These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers


Q1. What is meant by Organizational structure?
a. The formal system of task and authority relationships that controls how people coordinate their actions and use resources to achieve organizational goals
b. The building and physical structure of the organization’s office
c. The set of key values, beliefs and attitudes shared by organizational members and helps shape the behaviour within the organization
d. The study of how organization functions and how they affect and are affected by environment in which they operate

Answer: a. The formal system of task and authority relationships that controls how people coordinate their actions and use resources to achieve organizational goals


Q2. One of the following is known to create a culture for change, please select the correct one:
a. Leaders insisting on adhering to established work practices
b. Changing structure of the organization very frequently
c. Allowing communication only through scalar chain
d. Inculcating the values of a learning organization

Answer: d. Inculcating the values of a learning organization


These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers


Q3. What can be a possible outcome of isomorphism?
a. Organizations can generate new behaviours
b. Organizations can naturally move towards being more innovative
c. Organizations become attached with long practised behaviours
d. Organizations move towards becoming more differentiated from others in the industry

Answer: c. Organizations become attached with long practised behaviours


Q4. Select which one of the following can not be a reason for organizational inertia:
a. Attachment to old styles of working
b. Risk aversion among managers
c. Overly bureaucratic culture
d. Knowledge sharing among all levels of employees

Answer: d. Knowledge sharing among all levels of employees


These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers


Q5. Which of the following is an example of unplanned change?
a. Starting brick and mortar stores along with online presence
b. Bringing in a new performance appraisal system
c. Restructuring of organization to change task and authority relationships
d. Mandatory inclusion of one woman in the board because of change in legislation

Answer: d. Mandatory inclusion of one woman in the board because of change in legislation


Q6. Statement I: Pressures for change may come from internal or external forces
Statement II: The pressure to have diversity and inclusion in the workforce comes from internal force.

a. Both Statement I and II are correct
b. Statement I is correct and Statement II is incorrect
c. Statement I is incorrect and Statement II is correct
d. Both Statement I and II are incorrect

Answer: b. Statement I is correct and Statement II is incorrect


These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers


Q7. Resistance to change at group level may emerge from:
a. Structure
b. Strategy
c. Escalation of commitment
d. Selective perception and retention

Answer: c. Escalation of commitment


Q8. Which of the following is a passive strategy to minimize resistance to change?
a. Manipulation
b. Communication
c. Participation
d. Facilitation

Answer: a. Manipulation


Q9. Unfreezing step in Lewin’s change model means:
a. Establishing equilibrium
b. Making the desired change
c. Examining the status quo, determining change needs
d. Offering rewards for positive reinforcement for adapting to change

Answer: c. Examining the status quo, determining change needs


These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers


Q10. Which one of the following is not an OD technique to promote change:
a. Sensitivity Training
b. Bargaining
c. Organizational mirroring
d. Process consultation

Answer: b. Bargaining



These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers

More Solutions of Principles of Management: Click Here

More NPTEL Solutions: https://progiez.com/nptel-assignment-answers/


These are Principles of Management Week 12 Assignment 12 Answers
The content uploaded on this website is for reference purposes only. Please do it yourself first.