Principles of Management | Week 6

Session: JAN-APR 2024

Course Name: Principles of Management

Course Link: Click Here

For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q1. Statement 1: To improve the flow of communication is a qualitative objective.
Statement 2: To produce 2000 units of cars in the first quarter is a verifiable objective.
Statement 1 is correct.
Statement 2 is correct.
Both the Statements are correct.
Both the Statements are incorrect.

Answer:


Q2. The objectives should be “SMART”. What does “SMART” stand for?
Simple, Motivational, Attainable, Relevant, Thoughtful
Short, Movable, Achievable, Rational, Timely
Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Time-Bound
Specific, Motivational, Achievable, Relevant, Transparent

Answer:


Q3. Statement 1: MBO embodies a process that supports and facilitates teamwork.
Statement 2: The essence of MBO is a process of individual goal setting.

Statement 1 is correct.
Statement 2 is correct.
Both the Statements are correct.
Both the Statements are incorrect.

Answer:


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q4. The concept of MBO was proposed by
Peter F. Drucker
Henry Fayol
Maslow
F. W. Taylor

Answer:


Q5. Which of the following is not a step in the MBO process?
Planning Bases
Performance Appraisal
Defining Employee Objectives
Performance Evaluation

Answer:


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q6. Match the following-
1. Autocratic Style i. The manager maintains the final decision-making control. However, the choice can be influenced by the subordinates.
2. Consultative Style ii. Make decisions unilaterally, without input of subordinates.
3. Persuasion Style iii. Offer employees an opportunity to engage in decision-making.
4. Democratic Style iv. Asks employees, but ultimately the leader makes the final decision.

iii, ii, i, iv
ii, iv, i, iii
i, ii, iv, iii
iv, ii, i, iii

Answer:


Q7. Statement 1: In Laissez-faire, the employees are allowed to make the majority of decisions, with management providing guidance when needed.
Statement 2: In Management by Walking around, Managers gather information by listening to the thoughts of employees that can stop problems at their source.

Statement 1 is correct.
Statement 2 is correct.
Both the statements are correct.
Both the statements are incorrect.

Answer:


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q8. Which theory combined both American and Japanese management styles that laid emphasis on employee needs and positive work-related outcomes?
Theory K
Theory Y
Theory Z
Theory X

Answer:


Q9. Statement 1: The American management Style is Individualistic in nature.
Statement 2: The Japanese Management Style has a Long-term orientation.

Statement 1 is correct.
Statement 2 is correct.
Both the statements are correct.
Both the statements are incorrect.

Answer:


Q10. An organization that decentralizes management and other decisions to the local country is known as
Local Organization
Multi domestic corporation
Multinational corporation
Multi-centered company

Answer:


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers

More Solutions of Principles of Management: Click Here

More NPTEL Solutions: Click Here


Session: JAN-APR 2023

Course Name: Principles of Management

Course Link: Click Here

These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q1. Which of the following will be characterised as a sound objective?
a. To make a reasonable profit
b. To make good revenue in the near future
c. To speed up communication in the entire organization
d. To install Software “A” in all systems of the organization by year end

Answer: d. To install Software “A” in all systems of the organization by year end


Q2. Slow Decision making, fast implementation of decision, extensive use of quality circles and collective accountability together speak of which management style?
a. Indian
b. Japanese
c. American
d. Chinese

Answer: b. Japanese


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q3. Which of the following statements is correct for MBO:
a. MBO was proposed by Peter Drucker in his book The Effective Executive
b. In MBO, progress towards objectives is reviewed at the time of completion
c. In MBO, goals are set jointly by the managers with their subordinates
d. In MBO, goals are set in such a way that they can be easily accomplished

Answer: c. In MBO, goals are set jointly by the managers with their subordinates


Q4. Which of the following is not the outcome of MBO?
a. Subjective Appraisal
b. Better communication
c. Cascading of organizational vision
d. Clarity in organizational action

Answer: a. Subjective Appraisal


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q5. What is meant by “Key Result Areas”?
a. The profit quantities which are of utmost importance to the organization
b. Specific areas of focus where organization wants to have success
c. Events which are of top priority for the organization
d. Designated physical spots in the office of the organization where organization wants to have its best departments

Answer: b. Specific areas of focus where organization wants to have success


Q6. For which of the following organizations MBO will not be useful?
a. A company having several project teams catering to clients for timed projects
b. A small factory making one kind of plastic toy cars
c. A company making customized software
d. A multinational FMCG company

Answer: b. A small factory making one kind of plastic toy cars


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q7. Statement I: MBO is one of the Performance Appraisal Methods
Statement II: MBO is a circular process
Identify which of the following options is correct:

a. Both statement I and II are correct
b. Both statement I and II are incorrect
c. Statement I is correct and statement II is incorrect
d. Statement I is incorrect and statement II is correct

Answer: a. Both statement I and II are correct


Q8. __ is important for sustainability of an organization.
a. Volatility
b. Uncertainty
c. Complexity
d. Innovation

Answer: d. Innovation


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q9. Which of the following is an approach which advocates hiring managers from the host country?
a. Geocentric approach
b. Polycentric approach
c. Ethnocentric approach
d. Parochial approach

Answer: b. Polycentric approach


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers


Q10. Which of the following is a way of directly investing in the host country by a business which is looking to expand abroad?
a. Exporting
b. Licensing
c. Franchising
d. Foreign Subsidiary

Answer: d. Foreign Subsidiary


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers

More Solutions of Principles of Management: Click Here

More NPTEL Solutions: https://progiez.com/nptel-assignment-answers/


These are Principles of Management Week 6 Assignment 6 Answers
The content uploaded on this website is for reference purposes only. Please do it yourself first.