Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things | Week 2

   
   

Session: JAN-APR 2023

Course Name: Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things

Course Link: Click Here

These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q1. Which industrial revolution is coined as “The second Machine Age” by Prof. Erik Brynjolfsson and Andrew McAfee of MIT?
(a) First Industrial Revolution
(b) Second Industrial Revolution
(c) Third Industrial Revolution
(d) Fourth Industrial Revolution

Answer: (d) Fourth Industrial Revolution


Q2. Automation in manufacturing system, computers, the Internet, and usage of renewable energies are some of the advancement in technologies, which took place during the ______.
(a) First Industrial Revolution
(b) Second Industrial Revolution
(c) Third Industrial Revolution
(d) Fourth Industrial Revolution

Answer: (c) Third Industrial Revolution


Q3. Which of the following is/are probable tipping points in 2025?
(a) Intergalactic travels
(b) Clothes connected to the internet
(c) Mars Exploration
(d) AI with human emotions

Answer: (b) Clothes connected to the internet


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q4. Which of the following is provided in a sustainable Industry?
(a) Renewable energy
(b) Low toxic gas emission
(c) Low-waste production
(d) High value products

Answer: (c) Low-waste production


Q5. Which of the following is an example of Information and Communication Technology (ICT)?
(a) Enterprise Resource Planning (ERP)
(b) Global Positioning System (GPS)
(c) Radio Frequency Identification (RFID) system
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q6. How many different categories of countries are there based on population growth?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (b) 3


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q7. Which of the following is an optimistic view of population growth?
(a) Enhances the economic growth
(b) Consumes most of the economic investments in safety, need for schools, hospitals, universities
(c) Increases globalization issue such as trade and commerce
(d) None of the above

Answer: (c) Increases globalization issue such as trade and commerce


Q8. Which company developed Lean Production System?
(a) Hyundai Motor Company
(b) Honda Motor Company
(c) Kia Corporation
(d) Toyota motor corporation

Answer: (d) Toyota motor corporation


Q9. Why should companies implement lean approach?
(a) Increase product quality
(b) Improved lead times
(c) Cost efficient
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q10. Which of the following cannot be considered as a medium of getting smart and connected?
(a) Embedded Systems
(b) Cloud computing
(c) Manufacturing system
(d) Sensors

Answer: (c) Manufacturing system


Q11. What are the four key attributes of smart business models?
(a) Value addition, revenue enhancements, and technologies
(b) Value proposition, revenue centralization, and technologies
(c) Value addition, revenue streams, and emerging trends
(d) Value proposition, revenue streams, and technologies

Answer: (d) Value proposition, revenue streams, and technologies


Q12. Which of the following statements are correct?
(a) Physical layer is responsible for collecting and acquiring data from object or environment.
(b) Digital layer processes the data.
(c) Physical layer is equipped with micro-controllers and sensors.
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q13. ______ is a flexible system that can self-optimize performance across a broader network, self-adapt to and learn from new conditions in real or near-real time, and autonomously run entire production processes.
(a) Lean production system
(b) Automation system
(c) Smart factory
(d) Smart city

Answer: (c) Smart factory


Q14. Which of the following is not a component of smart factory?
(a) Smart engineering
(b) Smart machines
(c) Data analysis
(d) Smart ideas

Answer: (d) Smart ideas


Q15. Which of the following is/are the use(s) of Big Data analytics in smart factories?
(a) Improving value streams
(b) Future prediction
(a) Key Performance Indicator
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things

More weeks of Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things: Click Here

More Nptel Courses: https://progiez.com/nptel


Session: JUL-DEC 2022

Q1. The Internet was a result of which of the following industrial revolutions?

a. First Industrial Revolution

b. Second Industrial Revolution

c. Third Industrial Revolution

d. None of the above

Answer: c. Third Industrial Revolution


Q2. Industrial Revolution is coined as “The Second Machine Age”

a. Second

b. Internet

c. Fourth

d. Third

Answer: c. Fourth


Q3. Which of the following is/are the tipping points of 2025?

a. Unlimited free storage

b. Connected clothing

c. Robotic Pharmacist

d. All of the above

Answer: d. All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q4. Sustainable industry provides –

a. Energy efficiency

b. Conservation of resources

c. Low-waste production

d. All of the above

Anwer: d. All of the above


Q5. __________ is considered the main nervous system of any manufacturing industry?

a. Information and communication technology

b. Sustainable development

c. MQTT protocol

d. None of the above

Answer: a. Information and communication technology


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q6. What are the benefits of government regulation in manufacturing industries?

a. Prevents the manufacturing industry from unfair competition

b. Prevents the manufacturing industry from compensating the workers fairly

c. Both a and b

d. None of the above

Answer: a. Prevents the manufacturing industry from unfair competition


Q7. Waste elimination is one of the objectives of Lean manufacturing. Which of the following is a type of waste in manufacturing?

a. Waiting time

b. Inventory

c. Transportation

d. Energy efficiency

Answer: a, b, c


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q8. What are the business requirements for the implementation of lean production system?

a. Set right objectives

b. Clear about strategy

c. Clear about contributions

d. All of the above

Answer: d. All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q9. What are the three drivers of motivation for companies to implement Lean production?

a. Cost, time, quality

b. Technology, MQTT, COAP

c. Learn, Teach, Adapt

d. Adapt, Do, Teach

Answer: a. Cost, time, quality


Q10. Smart and connected products help in optimization by –

a. Enhancing performance

b. Enabling remote services

c. Assisting in repairing the product

d. All of the above

Answer: d. All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q11. What are the benefits of smart and connected products –

a. Faster

b. Cheaper

c. Smart supply chain

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q12. Which of the following is/are mediums to get smart and connected products?

a. Internet of Things

b. Sensors

c. Cloud computing

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q13. What are the key attributes of a smart business model?

a. Value proposition, revenue streams, technologies

b. Smart engineering, smart homes, accuracy

c. Smart homes, innovation, value proposition

d. Innovation, revenue

Answer: a. Value proposition, revenue streams, technologies


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


Q14. What is/are the function(s) of digital layer in the smart business model?

a. Stores the data

b. Analyzes the data

c. Processes the data

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q15. Which of the following is not a component of smart factory?

a. Smart devices

b. Automation

c. High energy consumption

d. All of the above

Answer: c. High energy consumption


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things

All weeks of this course: Click Here

More NPTEL Solutions: https://progiez.com/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things


More from PROGIEZ

These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 2 Answers And Industrial Internet Of Things