Soft Skills Development | Week 5

Session: JAN-APR 2024

Course name: Soft Skills Development

Course Link: Click Here

For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q1. Interpersonal communication is a type of communication that takes place when we evaluate and react to internal and external stimuli.
(a) True
(b) False

Answer: (b) False


Q2. The whole essence of emotional management is understanding one’s own emotions and other’s to deal with the situation. This statement is.
(a) True
(b) False

Answer: (a) True


Q3. Organizational strategic changes are transitions or modifications from an existing state to a desired state for attaining efficiency and effectiveness. This statement is:
(a) True
(b) False

Answer: (a) True


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q4. Vision realization, plant modernization and strategy planning are __ strategies.
(a) Conflict management
(b) Negotiating
(c) Change management
(d) Monitoring

Answer: (c) Change management


Q5. Which of the following is an example of intrapersonal communication?
(a) Talking in telephone
(b) Day-dreaming
(c) Interacting in social media
(d) None of the above

Answer: (b) Day-dreaming


Q6. Empathetic understanding leverages diversity in which of the following contexts?
(a) Customer service
(b) Teamwork
(c) Individual excellence
(d) Gender equality

Answer: (b) Teamwork


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q7. Intrapersonal messages reflect our own _______.
(a) Physical self
(b) Emotional self
(c) Social self
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q8. The ability to control or redirect disruptive impulses and moods is called ___.
(a) Motivation
(b) Empathy
(c) Self-regulation
(d) Self-reliance

Answer: (c) Self-regulation


Q9. Which part of the limbic system is called the “the seat of all passions”?
(a) Brain stem
(b) Hippocampus
(c) Amygdala
(d) Limbic system

Answer: (c) Amygdala


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q10. In one of the techniques of enhancing Emotional Intelligence i.e. emotional management, the person should be able to
(a) Take responsibility for one’s own emotions that influence cognition
(b) To turn negative emotions into positive learning and growing opportunities
(c) Understand her and others’ emotions and deal with that situation
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Q11. Empathy is
(a) Psychologically driven
(b) Aesthetically driven
(c) Biologically driven
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q12. Our emotions influence our __.
(a) Cognition
(b) Nervous System
(c) Sense of humour
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q13. When change is initiated in the organization, it moves from the state of equilibrium to disequilibrium. This state of disequilibrium is accounted for internal and external factors. Which of the internal factors are behind this change?
A. Individual Performance
B. Political
C. Values
D. Technology

(a) Only A is correct
(b) Both A and B are correct
(c) Both C and D are correct
(d) Both A and C are correct

Answer: (d) Both A and C are correct


Q14. What are the components of Emotional Intelligence?
A. Social Skills
B. Self-determination
C. Self-awareness
D. Self-esteem

(a) Only A and D are correct
(b) Only A and C are correct
(c) Only B, C and D are correct
(d) Only A and B are correct

Answer: (b) Only A and C are correct


Q15. Consider the following statements.
A: Certain cultural stereotypes help us be open in our interactions.
B: Thinking from another’s perspective shares a link with one being more creative.

(a) A and B are true
(b) A is true but B is false
(c) B is true but A is false
(d) Both A and B are false

Answer: (c) B is true but A is false


For answers or latest updates join our telegram channel: Click here to join

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers

More Weeks of Soft Skills Development: Click here

More Nptel Courses: https://progiez.com/nptel-assignment-answers


Session Jan-Apr 2023

Course Name: Soft Skills Development

Course Link: Click Here

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q1. Who coined the term Emotional Intelligence?
A. Salovey and Meyer
B. Goleman
C. Atkinson and Shiffrin
D. Boyatzis

Answer: A. Salovey and Meyer


Q2. Emotional intelligence is the ability of a person to recognize assess emotions within oneself and _____ them in others, so as to modulate behavior.
A. recognize
B. attribute

Answer: A. recognize


Q3. Research shows that women are more empathetic than men?
A. True
B. False

Answer: A. True


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q4. When a change is initiated in an organization. it leads to a state of _________.
A. Equilibrium
B. Disequilibrium

Answer: B. Disequilibrium


Q5. Emotions are conscious feelings that are accompanied by physiological changes, such as rapid heartbeat. tensed muscles, or raised blood sugar level.
A. True
B. False

Answer: A. True


Q6. Empathy is linked to a certain type of neuron in the human body. Select the correct one from the following.
A. Mirror neurons
B. Sensory neurons
C. Motor neurons

Answer: A. Mirror neurons


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q7. A _______ person will be comfortable when an ambiguous situation occurs in her/his workplace.
A. Self-regulated
B. Self-aware
C. Empathetic

Answer: A. Self-regulated


Q8. Choose the correct option that characterizes emotional facilitation of thoughts to improve EI
i. The ability to incorporate feelings into analysis. reasoning. problem solving and decision making.
ii. The potential of your feelings to guide you to what is important to think about.
iii. The ability to take responsibility for one’s own emotions that influences cognition
iv. The whole essence is how you understand your and others’ emotions and deal with that situation.

A. Only (i) is true
B. Both (i) and (ii) are true
C. Both (i) and (ii) are true
D. (i), (ii), (iii) and (iv) are true

Answer: B. Both (i) and (ii) are true


Q9. An emotionally intelligent person remains ______ and ______ even in stressful situations.
A. Calm: composed
B. Distressed: composed
C. Distressed: dissatisfied

Answer: A. Calm: composed


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q10. Refreezing is a stage which characterizes.
A. Attempting to create a new state of affairs
B. Incorporating the changes, creating and maintaining a new organizational system
C. Recognizing the need for change

Answer: B. Incorporating the changes, creating and maintaining a new organizational system


Q11. Which of the following are the components of intrapersonal communication?
A. Processing
B. Transmission
C. Feedback
D. All of the above

Answer: D. All of the above


Q12. _______ messages reflect our physical self, emotional self, social self, self-concept, values, beliefs and attitudes.
A. Interpersonal
B. Intrapersonal
C. Intragroup
D. None of the above

Answer: B. Intrapersonal


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q13. What are the external factors that can influence organizational change?
i. Political
ii. Environmental
iii. Economic
iv. Technological

A. Only i is true
B. Both i and ii are true
C. Both i and iv are true
D. All i, ii, iii, and iv are true

Answer: D. All i, ii, iii, and iv are true


Q14. Choose the correct element (s) of empathy as proposed by Goleman.
i. Understanding others
ii. Developing others
iii. Leveraging diversity
iv. Having a service orientation

A. Only i is true
B. Both i and ii are true
C. Both i and iii are true
D. All i. ii, iii, and iv are true

Answer: D. All i. ii, iii, and iv are true


Q15. Choose the correct option that characterizes emotional facilitation of thoughts to improve EI
i. The ability to incorporate feelings into analysis, reasoning, problem solving and decision making.
ii. The potential of your feelings to guide you to what is important to think about.
iii. The ability to take responsibility for one’s own emotions that influences cognition
iv. The whole essence is how you understand your and others’ emotions and deal with that situation.

A. Only i is true
B. Only i and ii are true
C. Only i and iii are true
D. All i, ii, iii, and iv are true

Answer: B. Only i and ii are true


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers

More Weeks of Soft Skill Development: Click Here

More Nptel course: https://progiez.com/nptel


Session Jul-Dec 2022

Course Name: Soft Skills NPTEL

Link of course: Click Here

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q1. In business, good writing is that which is clear, concise, and plain.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q2. A letter report and a memo are similar in internal and external circulation.
a. True
b. False

Answer: b. False


Q3. Semantic gap decreases the chances of a communication breakdown.
a. True
b. False

Answer: b. False


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q4. Communication breakdown between two people may have differences in perception.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q5. Directness is one of the features of effective writing.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q6. A step in the communication process which blocks, restricts, or interferes with the smooth flow of messages is known as:
a. Communication breakdown
b. Communication speed
c. Communication flow
d. Communication channels
Answer: a. Communication breakdown


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q7. “The difference between the right word and the almost right word is the difference between lightning and a lightning bug.”
The quote mentioned above belongs to:

a. Virginia Woolf
b. Mark Twain
c. Toni Morrison
d. Charles Dicken

Answer: b. Mark Twain


Q8. Which one of the following is not the best way to overcome communication breakdown?
a. Facilitating feedback
b. Selecting the right word
c. Being ruthless while communicating
d. Selecting the most suitable medium

Answer: c. Being ruthless while communicating


Q9. Which one of the following is not a feature of effective writing?
a. Directness
b. Easy to understand language
c. Choice of proper words
d. Using flowery expressions

Answer: d. Using flowery expressions


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q10. Which one of the following is/are the characteristics of advance writing?
a. Conceptualizing
b. Researching
c. Drafting
d. All of the Above

Answer: d. All of the Above


Q11. A research article does not include__________.
a. business reports
b. journal articles

Answer: a. business reports


Q12. ______________ pattern is one of the best related to the categorical pattern of writing used in an organization.
a. Casual
b. Topical

Answer: b. Topical


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q13. Lighting and climatic conditions are the ____________ types of distractions.
a. emotional
b. physical

Answer: b. physical


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q14. Organizational communication breakdown occurs because of _____________ attitudes of employees in the organization.
a. negative
b. positive

Answer: a. negative


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers


Q15. An act of plagiarism comes under the __________ form of communication breakdown.
a. judicial
b. ethical

Answer: a. judicial


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers

All Weeks of Soft Skills: https://progies.in/answers/nptel/soft-skills

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers
The content uploaded on this website is for reference purposes only. Please do it yourself first.