Soft Skills Development | Week 1

                     

NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers

Session Jan-Apr 2023

Course Name: Soft Skill Development

Course Link: Click Here


Q1) Hard skills are easily quantifiable and measurable but soft skills are not so easy to pin point.
A. False
B. True

Answer: B. True


Q2) Hearing and listening are not the same.
A. False
B. True

Answer: B. True


Q3) Context plays a significant role in deciding the use of language, gestures and postures and space and territory.
A. True
B. False

Answer: A. True


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


Q4) The things which disrupt or modify communication are called _______.
A. Obstacles
B. Affect
C. Interruption
D. Filters and barriers

Answer: D. Filters and barriers


Q5) Which of the following are the examples of internal barriers?
i. Emotions
ii. Noise
iii. Biases
iv. Language
A. Only i and ii are correct
B. Only i and iii are correct
C. Only iii and iv are correct
D. All i, ii, iii and iv are correct

Answer: B. Only i and iii are correct

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


Q6) What is overt communication?
A. Implicit communication
B. Constructive communication
C. Explicit, with the intension to communicate
D. None of the above

Answer: C. Explicit, with the intension to communicate


Q7) _______ plays a key role in assessing emotions of the people while they speak.
A. Facial expressions
B. Intonations
C. Voice
D. All the above

Answer: D. All the above


Q8) Which of the following are examples of non-verbal communication?
i. Facial expressions
ii. Postures and Gestures
iii. Reading

A. Only i and ii are correct
B. Only i and iii are correct
C. Only ii and iii are correct
D. All i, ii and iii and correct

Answer: A. Only i and ii are correct


Q9) _______ is the mother of all speaking.
A. Voice
B. Listening
C. Intonation
D. Verbal communication

Answer: B. Listening


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


Q10) Emotional aspect of listening has been best illustrated in the story by _______.
A. Leo Tolstoy
B. Alexander Pushkin
C. Fyodor Dostoevsky
D. Anton Chekhov

Answer: C. Fyodor Dostoevsky


Q11) What are the factors that one must consider before speaking in a small group?
i. Make eye contact
ii. Making a smooth transition from listening to speaking
iii. Avoiding showing signs that you are distracted.

A. Only i and ii are correct
B. Only i and iii are correct
C. Only ii and iii are correct
D. All, i, ii and iii are correct

Answer: D. All, i, ii and iii are correct


These are Soft Skill Development Week 1 Assignment Answers NPTEL


Q12) Which of the following are examples of verbal communication?
i. Speaking
ii. Listening
iii. Reading
iv. Writing

A. Only i and ii are correct
B. Only i, ii and iii are correct
C. Only ii and iii are correct
D. All i, ii, iii and iv are correct

Answer: D. All i, ii, iii and iv are correct


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


Q13) Listening to the complete information given by the speaker helps in
i. reducing confusion
ii. reducing cognitive load
iii. increasing the comprehension

A. Only i and ii are correct
B. Only i and iii are correct
C. Only ii and iii are correct
D. All i, ii and iii are correct

Answer: D. All i, ii and iii are correct


Q14) The language should communicate certain things such as _____.
i. Politeness
ii. Concern and understanding
iii. Interest and desire to share

A. Only i and ii are correct
B. Only i is correct
C. Only ii is correct
D. All i, ii and iii are correct

Answer: D. All i, ii and iii are correct


Q15) How is silence used in Japanese way of conversation?
A. A small silence before and after each time a person speaks
B. A silence after the conversation
C. A silence before the conversation begins
D. None of the above

Answer: A. A small silence before and after each time a person speaks

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


Session Jul-Dec 2022

Link to Enroll: Click Here

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers

Q1. The term “Hard skills” and “Soft skills” are often used to signify the software and hardware of computers.
a) True
b) False



Q2. Soft skills are the one-time learning process.
a) False
b) True



Q3. A positive attitude at workplace seldom stimulates co-workers toachieve desired organizational goals.
a) True

b) False



Q4. Commonality and cordiality are the hallmarks of executive communication.
a) True

b) False



Q5. Information that comes through Grapevine communication is trustworthy.
a) True
b) False


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers



Q6. __________________ plays a vital role in communication.
a) Ebullience
b) Environment


Q7. ______________ is the hallmark of communication.
a) Conscription

b) Consciousness



Q8. Soliloquy is the example of _____________ communication.
a) Intrapersonal

b) Interpersonal


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


Q9. Meta-communication is communication which allows people to extract ____________ meaning of certain words.
a) Multiple

b) Singular



Q10. It may be considered ________________ if somebody is traveling at the cost of organizational funds organization and entertaining at an interview.
a) Ethical
b) Unethical

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers



Q11. Which one of the following forces does Communication function?
a) Beaming force
b) Dividing force
c) Binding force
d) None of the above



Q12. In which book does Sigmund Freud talk about suppressed and repressed emotions?
a) The Psychopathology of Everyday Life
b) The Ego and the Id
c) Totem and Taboo
d) Interpretations of Dreams



Q13. Which of the following does Ego differentiate between?
a) Image and Emotion
b) Memory and Image
c) Emotion and Memory
d) Image and Emotion



Q14. Name the type of communication when one talks not to others but to himself:
a) Extra personal
b) Mass Media & Communication
c) Intrapersonal
d) Interpersonal



Q15. Which one among the following systems of personality is the internal representative of the good and evil?
a) Id
b) Super Ego
c) Ego
d) B&C


All weeks of Soft Skills: Click Here

More Codechef Solution: Click Here

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.


More from PROGIEZ

cropped progies logo 3
These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers
soft skills development assignment 1 solution