Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things | Week 1

   
   

Session: JAN-APR 2023

Course Name: Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things

Course Link: Click Here

NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers And Industrial Internet Of Things


1) In the context of static characteristics of a sensor, which of the following signifies resolution?
(a) It provides the smallest change in the input that a sensor is capable of Sensing
(b) It is the difference between the standard value and the value produced by Sensor
(c) It is the deviation of sensor value curve from a particular straight line
(d) It represents the correctness of the output compared to a superior system

Answer: (a) It provides the smallest change in the input that a sensor is capable of Sensing


2) What is the general operating voltage range of commercial sensors which are available for circuit enthusiasts and hobbyists?
(a) 3.3 to 5 V
(b) 4.5 to 8 V
(c) 3.5 to 12 V
(d) 3.3 to 8 V

Answer: (a) 3.3 to 5 V


3) Which of the following actuators produce linear displacement?
(a) Manual Linear Actuator
(b) Fluid Power Linear Actuator
(c) Electric Linear Actuator
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers And Industrial Internet Of Things


4) IEEE 802.15.4 uses __ protocol for data transmission.
(a) ALOHA
(b) CSMA-CA
(c) CSMA-CD
(d) None of the above

Answer: (b) CSMA-CA


5) Which of the following is not an operating frequency of ZigBee?
(a) 950 KHz
(b) 868 MHz
(c) 902-928 MHz
(d) 2.4 GHz

Answer: (a) 950 KHz


6) What is/are the role(s) of adaptation layer in 6LoWPAN?
(a) Packet fragmentation & packet reassembly
(b) Compression of header
(c) Routing of data link layer
(d) All the above

Answer: (d) All the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers And Industrial Internet Of Things


7) Maximum payload allowed in wireless HART is ______ bytes?
(a) 63
(b) 127
(c) 255
(d) 512

Answer: (b) 127


8) Radio dead-spots can be bypassed using a process called _______.
(a) Healing
(b) Multi-hop
(c) Adaptation
(d) Reduction

Answer: (a) Healing


9) In which application domain does ISA 100.11a is primarily used?
(a) Home/Office Automation
(b) System for Smart Security and Surveillance
(c) Systems for Smart Energy Management
(d) Automation in large scale complex industries

Answer: (d) Automation in large scale complex industries


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers And Industrial Internet Of Things


10) Which wireless communication technology is based on Ad-hoc Piconets?
(a) Wireless HART
(b) ZigBee
(c) Bluetooth
(d) Z-Wave

Answer: (c) Bluetooth


11) What does the abbreviation, NFC, stands for?
(a) New Frequency communication
(b) Near Frequency communication
(c) Near Field communication
(d) Non-Friendly communication

Answer: (c) Near Field communication


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers And Industrial Internet Of Things


12) Which of the following work groups extend the integration of the IoT devices from network to service level.
(a) 6LoWPAN
(b) ROLL
(c) CoRE
(d) None of the above

Answer: (c) CoRE


13) QoS policies for IoT Network includes ______.
(a) Resource utilization
(b) Data timeliness
(c) Data availability
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


These are NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers And Industrial Internet Of Things


14) Which IoT networking protocol supports caching capabilities to improve the response time and reduce bandwidth consumption?
(a) MQTT
(b) XMPP
(c) CoAP
(d) AMQP

Answer: (c) CoAP


15) Which IoT networking protocol is used in the Military?
(a) DDS RTPS
(b) IEEE 1888
(c) AMCP
(d) CoAP

Answer: (a) DDS RTPS


These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

Session: JUL-DEC 2022

1. Which of the following is/are the example(s) of a transducer?

a. Strain gauge
b. Microphone
c. Speaker
d. All of the above

Answer:-D

2. Which of the following best describes the accuracy characteristic of a sensor?

a. The highest and the lowest value that a sensor can sense
b. The degree of corectness or closeness with which a sensor can quantify a physical phenomenon.
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

Answer:- B

3. The ratio of incremental change in the response of the system with respect to incremental change in input parameter is known as

a. Linearity
b. Sensitivity
c.Repeatability
d.Drift

Answer:- B

These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

4. A sensor which is not capable of sensing any input independently is categorized as a-

a. Dumb Sensor
b. Passive Sensor
C. Active Sensor
d. None of the above

Answer:- B

5. LDR is a type of _______________

a. Actuator
b. Digital sensor
C. Analog sensor
d. None of the above

Answer:- C

These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

6. Which of the following topologies is/are supported by the Zigbee protocol?

a. Star
b. Mesh
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

Answer:- C

7. What is a vector sensor?

a. A sensor whose response is a function of magnitude of the input parameter only.
b. A sensor whose response depends on the magnitude of the direction and orientation of the input parameter.
c. Both a and b
d. None of the above

Answer:- B

8. What does WPAN stand for in the context of lEEE communication protocols?

a. Wireless Power Attention Network
b. Wireless Power Aggregator Network
C. Wireless Personal Area Network
d. None of the above

Answer:- C

These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

9. Which of the following network topologies is/are supported by IEEE 802.15.4 ?

a. Star
b. Peer-to-peer
c. Both a and b
d. None of the above

Answer:- C

10. How many types of nodes are supported in the Zigbee protocol?

a. 3
b. 2
c. 1
d. 0

Answer:- A

11. Which of the following Zigbee node(s) do(es) not contribute to routing in the Zigbee network?

a. Coordinator
b. Router
c. End device
d Both a and c

Answer:- C

These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

12. What is the maximum number of nodes supported in a Z-wave network?

a. 5
b. 500
c. 232
d. 254

Answer:-C

13. Which of the following is/are not QoS policies of an loT network?

a. Data delivery
b. Data timeliness
c. Data optimization
d. Resource utilization

Answer:- C

14. Which of the following statements is true for MaTT?

a. Works on Publish/Subscribe framework on top of TCP/IP architecture
b. Introduced by 1BM and standardized by OASIS in 2018
c. Supports 5-level of QoS
d. Unreliable and expensive

Answer:- A

These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

15. works on the Request/Response framework based on the UDP architecture, including Datagram Transport Layer Security (DTLS) secure.

a. MOTT
b. CoAP
c. Zigbee
d. LoRA.

Answer:- B

These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers

More in this course: Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.

More from PROGIEZ

 These are answers for NPTEL Introduction to Industry 4 Assignment 1 Answers