Programming Data Structure And Algorithms Using Python | Week 1

   
   

Session: JAN-APR 2023

Course Name: Programming Data Structure And Algorithms Using Python

Course Link: Click Here

These are Programming Data Structure And Algorithms Assignment 1 Answers


Q1. What is the value of f(2343) for the function below?

def f(x):
    d=0
    y=1
    while y <= x:
        d=d+1
        y=y*3
    return(d)

Answer: 8


Q2. What is h(53)-h(52), given the definition of h below?

def h(n):
    s = 0
    for i in range(1,n+1):
        if n%i > 0:
           s = s+1
    return(s)

Answer: 5


Q3. For what integer value n would g(92,n) return 13?

def g(m,n):
    res = 0
    while m >= n:
        res = res+1
        m = m-n
    return(res)

Answer: 7

These are Programming Data Structure And Algorithms Assignment 1 Answers


Q4. Consider the following function mys:

def mys(m):
    if m == 1:
        return(1)
    else:
        return(m*mys(m-1))

Which of the following is correct, assuming we always pass an integer argument to mys?
a. The function always terminates with mys(n) = factorial of n
b. The function always terminates with mys(n) = 1+2+…+n
c. The function terminates for non-negative n with mys(n) = factorial of n
d. The function terminates for positive n with mys(n) = factorial of n

Answer: d. The function terminates for positive n with mys(n) = factorial of n


Session: JULY-DEC 2022

Programming Data Structure And Algorithms Assignment 1 Answers

1. What does h(27993) return for the following function definition?

def h(x):
    (d,n) = (1,0)
    while d <= x:
        (d,n) = (d*3,n+1)
    return(n)

Answer:- 10

2. What is g(60) – g(48), given the definition of g below?

def g(n): 
    s=0
    for i in range(2,n):
        if n%i == 0:
           s = s+1
    return(s)

Answer:- 2

These are Programming Data Structure And Algorithms Assignment 1 Answers


3. Consider the following function f.

def f(n): 
    s=0
    for i in range(1,n+1):
        if n//i == i and n%i == 0:
           s = 1
    return(s%2 == 1)

The function f(n) given above returns True for a positive number n if and only if:

a. n is an odd number.
b. n is a prime number.
c. n is a perfect square.
d. n is a composite number.

Answer:- c


4. Consider the following function foo.

def foo(m):
    if m == 0:
      return(0)
    else:
      return(m+foo(m-1))

Which of the following is correct?

a. The function always terminates with foo(n) = factorial of n
b. The function always terminates with foo(n) = n(n+1)/2
c. The function terminates for non­negative n with foo(n) = factorial of n
d. The function terminates for non­negative n with foo(n) = n(n+1)/2

Answer:- d

These are Programming Data Structure And Algorithms Assignment 1 Answers

Check Other Week and More NPTEL Course: Click Here


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.


More from PROGIEZ

These are Programming Data Structure And Algorithms Assignment 1 Answers