Python for Data Science NPTEL | Week 1

   
   

Session: JAN-APR 2023

Course Name: Python for Data Science

Course Link: Click Here

NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers


Q1. Which of the following is/are the correct ways of naming variables in Python?
a. 2_max = 5
b. max_2 = 5
c. max2 = 5
d. max @2 = 5

Answer: b, c


Q2. What does 5%11 will evaluate to
a. 1
b. 5
c. 0
d. Syntax error

Answer: b. 5


Q3. What does 4//7 evaluate to
a. 0
b. 1
c. 0.0
d. 4

Answer: a. 0

These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers


Q4. What will be the output of the following code snippet?

image 37

a. 300
b. 100200
c. ‘100’ + ‘200’
d. ‘100 + 200’

Answer: b. 100200


Q5. What will be the output of the following code snippet?

image 38

a. 300
b. 100200
c. ‘100’ + ‘200’
d. ‘100 + 200’

Answer: a. 300


Q6. What is the type of the following expression?
1 + 4 / 2

a. int
b. float
c. bool
d. str

Answer: b. float

These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers


Q7. What is the type of the following expression?
[1] (1 > 0) and (-1 < 0) and (1 == 1)
a. str
b. bool
c. True
d. False

Answer: c. True


Q8. What is the output of the following code snippet?

image 39

a. 32
b. 44
c. 40
d. 36

Answer: c. 40


Q9. Which of the arithmetic operators given below cannot be used with ‘strings’ in Python?
a. *
b. –
c. +
d. All of the above

Answer: b. –


Q10. Consider the list of instructions and resulting outputs given below. Pick the set that is incorrect.

image 40

a. 4
b. 2
c. 1, 3
d. 1, 3, 4
e. All are correct

Answer: b. 2


Q11. Two variables Xand Y were assigned the following values initially: X = 3 and Y = 6. Which of the following statements will help swap the values between these two variables?
a. Y = X
X = Y
b. X = Y
c. X = Y
Y = X
d. X, Y = Y, X

Answer: d. X, Y = Y, X

These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers


Session: JULY-DEC 2022

Q1. What is the output of the following code?

num1 = 12
num2 "58"
print(num1 + num2)

a.12

b.58

c.70

d.Error: Invalid operation, unsupported operator ‘+’ used between ‘int’ and ‘str’

Answer:- d


2. Given two variables j = 6 and g = 3.3. If both normal division and floor division operators were used to divide j by g, what would be the data type of the value obtained from the operations?

a. int, int
b. float, float
c. float, int
d. int, float

Answer:- b


3. Let a = 5 (101 in binary) and b = 3 (011 in binary). Which of the following operations results in the values 7 and 1?

Answer:- b


These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers

4. State whether the given statement is True or False.

When using the floor division operator (//), if the result is negative, then the result is rounded off to the next largest integer.

a. True
b. False

Answer:- b


5. Let x = “50”. Which of the following commands converts the ‘x to float datatype?

a. str(float,x)
b. x.float()
c. float(x)
d. Cannot convert a string to float datatype

Answer:- c


6. Which of the following variable names are INVALID in Python?

a. 1_variable
b. variable_1
c. variable_*
d. variable1

Answer:- a, c

These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers


7. Which of the following variable assignments would throw an error?

a. var1=True; var2=False;
b. var1=false; var2=true;
c. var1=’True’; var2=’False’;
d. var1=’true’; var2=’false’;

Answer:- b


8. Predict the output of the following code

x=4
y-11
p 5.0
ans=x**(y % p)
print(ans)

a. 4
b. 4.0
c. 5
d. 4.1

Answer:- b


9. The value of the variable result after running the code snippet below is ____

num-20.5
z-3
result-2+:*3+num/lz
print(result)

a. 89.0

b. 17.0

c. 737.0

d. 96.0

Answer:- b


10. Which Python library is commonly used for data wrangling and manipulation?

a. Numpy
b. Pandas
c. scikit
d. Math

Answer:- b

These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers


Check Other Week and More NPTEL Course: Click Here

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.


More from PROGIEZ

NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers
These are NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers