Programming In Java | Week 1

                     

Session: JAN-APR 2023

Course Name: NPTEL Programming In Java Assignment

NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Quiz

Q1) What is the incorrect statement about bytecode?
a. Java when compiles the source code, it converts it to bytecode.
b. JVM (Java Virtual Machine) is an interpreter of bytecode.
c. Bytecode is not portable and it needs to be compiled separately for each platform.
d. JVM offers a protected environment which helps in enhanced safety for the system.

Answer: c. Bytecode is not portable and it needs to be compiled separately for each platform.


Q2) Consider the following program
What is the output of the above code?

a. a
b. Compiler error due to line n1
c. Compiler error due to line n2
d. Print nothing

Answer: b. Compiler error due to line n1


Q3) Which one of the following is not a primitive datatype?
a. byte
b. short
c. class
d. long

Answer: c. class


These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Q4) Which of the following is not a keyword in java?
a. final
b. super
c. integer
d. extend

Answer: c. integer


Q5) Consider the following program
What will be the output of the program if it is executed?

a. 15-even-1
b. 15-odd-1
c. 15-even-
d. 15-odd-

Answer: b. 15-odd-1


Q6) Why does the error “javac is not recognized as an internal or external command” occur?
a. Path is not set for java
b. JDK is not correctly installed
c. .class file is not found
d. javac jar is missing from java library

Answer: a. Path is not set for java


These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Q7) Following is a piece of code where some parts of a statement is missing:
In the following, some options are given. You have to choose the correct option(s) for the argument in System.out.print() function to print the value 102.
a. nptel[nptel.length-2] + nptel[0]
b. nptel[0] + nptel[nptel.length-2]
c. “” + nptel[nptel.length-2] + nptel[0]
d. “” + nptel[0] + nptel[nptel.length-2]

Answer: b, d


Q8) Which of the following concept that Java doesn’t support?
a. inheritance
b. serialization
c. goto
d. array

Answer: c. goto


Q9) The subsystem of JVM that is used to load class files is known as ______.
a. Classloader
b. JRE
c. JDK
d. Compiler

Answer: a. Classloader


These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Q10) What is the value of total after executing the following code snippet?
int mark = 5;
int grace = 2;
int total = mark + (mark > 6 ? ++grace : –grace);

a. 6
b. 5
c. 4
d. 3

Answer: a. 6


Assignment Solution

Question 1

Complete the code segment to help Ragav , find the highest mark and average mark secured by him in “s” number of subjects.

Solution:

//Initialize a variable to store the highest mark
int highestMark = arr[0];
//Initialize a variable to store the total marks
int totalMarks = 0;

//Iterate through the array to find the highest mark and total marks
for(i=0;i highestMark)
     { 
         highestMark = arr[i];
     }
         totalMarks += arr[i];
}

//Calculate the average mark
mark_avg = totalMarks/s;

//Print the highest mark and average mark
System.out.println(highestMark);
System.out.println(mark_avg);

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Question 2

Consider First n even numbers starting from zero(0).Complete the code segment to calculate sum of  all the numbers divisible by 3 from 0 to n. Print the sum.
Example:
Input: n = 5
——-
0 2 4 6 8
Even number divisible by 3:0 6
sum:6

Solution:

//Iterate through the first n even numbers starting from 0
for(int i=0; i<=n*2; i+=2)
{
     //Check if the number is divisible by 3
     if(i%3 == 0)
     {
         //If divisible, add it to the sum
         sum += i;
     }
}
//Print the sum of all the numbers divisible by 3
System.out.println(sum);

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Question 3

Complete the code segment to find the perimeter and area of a circle given a value of radius.
You should use Math.PI constant in your program. If radius is zero or less than zero then print ” please enter non zero positive number “.

Solution:

if(radius<=0)
{
    System.out.println("please enter non zero positive number ");
}
else
{ 
    perimeter = 2 * Math.PI * radius;
    area = Math.PI * radius * radius;
    System.out.println(perimeter);
    System.out.println(area);
}

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Question 4

Complete the code segment to check whether the number is an Armstrong number or not.
Armstrong Number:
A positive number is called an Armstrong number if it is equal to the sum of cubes of its digits for example 153 = 13+53+33, 370, 371, 407, etc.

Solution:

int temp=n;
int c=0,t; 
//Use while loop to check the number is Armstrong or not.
    while(n>0)
	{
		t=n%10;
		n=n/10;
		c=c+(t*t*t);
	}		
	if(temp==c)
		result=1;
	else
		result=0;
    //Evaluation code 
    System.out.println(result);

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers


Question 5

Complete the code segment to find the largest among three numbers x,y, and z. You should use if-then-else construct in Java.

Solution:

if(x>=y && x>=z)
        {
            result=x;
        }
        else if(y>= z)
        {
            result=y;
        }
        else
        {
            result=z;
        }
     //Evaluation code 
System.out.println(result);

Session: JULY-DEC 2022

NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

Link: https://onlinecourses.nptel.ac.in/noc22_cs47/preview

1. What of the following can be used for a variable name in java?
a. Byte
b. Throw
c. This
d. Extend

ANSWER:- a

2. A platform is the hardware or software environment in which a program runs. Which of the following is/are java platform component?
a. HTML
b. Java Virtual Machine
c. Java application programming interface(API)
d. HotJava

ANSWER:- b,c

3. What is the value returned by the method f()  define below?
Public static int f(int x, int y) {return (x>y) ? y: x; }

  1. The sum of x and y that is,  x + y.
  2. Thee difference of x and y that is,  x-y.
  3. The maximum of x and y that is,the large r value of x and y
  4. The minimum of x and y that is, the smaller r value of x and y

ANSWER:- d

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

4. A java file with extension ‘.class’ contains

  1.  Java source code
  2. HTML tags
  3. Java byte code
  4. A program file written in java programming language
ANSWER:- a

5. Which of the following is used to find and fix bus in the Java programs?

  1. JVM
  2. JRE
  3. JDK
  4. JDB
ANSWER:- d

6. What will be the output of the program if it is executed?

For (int b=7;b<3;b+=5){
 System.out.print(b+++b);
 }
 } 
}

What will be the output of the program if it is executed?

  1. 15
  2. 12
  3. 14
  4. 10

ANSWER:- a

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

7. Following is a piece of code where some part of the statement is missing :

In the following , some option are given. You have to choose the correct option for the argument in system.out.print() function to print the first and the  last but one characters in the array nptel.

  1. nptel[nptel.length-2] + nptel[0]
  2. nptel[0] + nptel[nptel.length-2]
  3. “” +  nptel[nptel.length-2] + nptel[0]
  4. “” + nptel[0] + nptel[nptel.length-2]
ANSWER:- d

8. Consider the following program .

What will be the output of the program if it is executed?

  1.  Print first six even numbers.
  2.  Print first six odd  numbers.
  3. Print first five even number.
  4. Print first six Fibonacci numbers.
ANSWER:- a

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

9. Int N = Integer.parseInt (args[])

  1. 5
  2. 20
  3. 8
  4. 10
ANSWER:- c

10. Consider the following   program.

  1. Print the value of N!
  2. Print the value of N(N+1)/2
  3. Print the value of 1*3*3*…………..* N
  4. Print the value of 1!*2!*3!*……………*N!
ANSWER:- a

Programming Assignment Answers

Q1. Complete the code segment to find the perimeter and area of a circle given a value of radius.

You should use Math.PI constant in your program. If radius is zero or less than zero then print ” please enter non zero positive number “.

SOLUTION:-

//Calculate the perimeter 
perimeter = 2 * Math.PI * radius;
System.out.println (perimeter);

//Calculate the area
area = Math.PI * radius * radius;
System.out.print(area);

Q2. Complete the code segment to find the largest among three numbers x,y, and z. You should use if-then-else construct in Java.

SOLUTION:-

Code

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

Q3. Consider First n even numbers starting from zero(0). Complete the code segment to calculate sum of  all the numbers divisible by 3 from 0 to n. Print the sum.

SOLUTION:-

Code

4. Complete the code segment to check whether the number is an Armstrong number or not.

SOLUTION:-

Code

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

Q5. Complete the code segment to help Ragav , find the highest mark and average mark secured by him in “s” number of subjects.

SOLUTION:-

Code

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.


These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers

MORE NPTEL ANSWERS: CLICK HERE

More from PROGIEZ

These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers
These are NPTEL Programming In Java Week 1 Assignment 1 Answers