Soft Skills Development | Week 6

Session Jan-Apr 2023

Course Name: Soft Skills Development

Course Link: Click Here

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q1. Creativity in the organization is not a linear process. Is the statement true?
A. True
B. False

Answer: A. True


Q2. Organizations must understand what inhibits creativity and innovation to foster a creative climate in the organization.
A. Yes
B. No

Answer: A. Yes


Q3. The challenge of 21 century is to have more innovation and creativity in every sphere of life. Is the statement true?
A. True
B. False

Answer: A. True


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q4. According to Graham Wallace there are _______ stages of creativity.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer: D. Five


Q5. Which lobe in the brain is activated when people are involved in divergent thinking creative thinking?
A. Frontal
B. Parietal
C. Occipital
D. Temporal

Answer: A. Frontal


Q6. Which hemisphere of the brain is responsible for creativity?
A. Right hemisphere
B. Left hemisphere

Answer: A. Right hemisphere


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q7. Which is the last stage of a creative process?
A. Preparation
B. Incubation
C. Tlumination
D. Verification

Answer: D. Verification


Q8. Illumination is that state of creativity where:
A. the problem is internalized into the unconscious mind and nothing appears externally to be happening
B. the creative person gets a feeling that a solution is on its way
C. where the creative idea bursts forth from its preconscious processing into conscious awareness

Answer: C. where the creative idea bursts forth from its preconscious processing into conscious awareness


Q9. Which of the following methods are used for generating creative ideas?
i. Trial and error
il. Means-end analysis
ii. Analogies
iv. Schema

A. Only i is correct
B. Only i. and ii are correct
C. Only i. ii and iii are correct
D. Alli. ii. iii and iv are correct

Answer: C. Only i. ii and iii are correct


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q10. Semantic intuition was developed by Schaude in the year _______.
A. 1979
B. 1978
C. 1987
D. 1897

Answer: B. 1978


Q11. White hat thinking incorporates.
i. facts
ii. figures
iii. information needs and gaps
iv. intuitions

A. Only i is correct
B. Only i and ii are correct
C. Only i, ii and iv are correct
D. All i, ii, iii, and iv are correct

Answer: B. Only i and ii are correct


Q12. Organizational barriers to creativity can be overcome. Choose the correct ways to resolve the barriers.
i. Make innovation part of everyone’s performance review system
ii. Train staff to scan environment for new trends
ii. Develop idea management system that captures ideas
iv. Encourage fear

A. Only i is true
B. Only i, ii and iv are true
C. Only i, ii and iii are true
D. All are true

Answer: C. Only i, ii and iii are true


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q13. What are the aspects of critical thinking according to Beyer (1995)? Select the appropriate ones.
i. Criteria
ii. Dispositions
iii. Argument
iv. Point of view

A. Only i is true
B. Only i, ii, and iii are true
C. Only i, ii, and iv are true
D. All i, ii and iv are true

Answer: D. All i, ii and iv are true


Q14. Which lobe is involved in skills for algebraic mathematical tasks and calculations?
A. Left parietal lobe
B. Fronto-parietal lobe
C. Temporal lobe
D. Temporo-oceipital lobe

Answer: A. Left parietal lobe


Q15. What are the techniques to foster critical thinking and problem solving in classrooms?
i. Group discussions
ii. Case studies
iii. Structured exercises
iv. Critical incidents

A. Only i is true
B. Only i, ii, and iii are true
C. Only ii, iii, and iv are true
D. All i, ii, iii, and iv are true

Answer: D. All i, ii, iii, and iv are true


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers

More Weeks of Soft Skill Development: Click Here

More Nptel course: https://progiez.com/nptel


Session Jul-Dec 2022

Course Name: Soft Skills NPTEL

Link of course: Click Here

These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q1. What type of language is used in an adjustment letter?
a. Clear
b. Empathetic
c. Both A & B
d. None

Answer: c


Q2. Which one of the following is not a feature of an adjustment letter?
a. Honesty
b. Confidentiality
c. Hideousness
d. Treachery

Answer: d


Q3. Which of the following is/are not the characteristics of a business letter?
a. Clear content
b. Tone of goodwill
c. Correct format
d. Ambiguity

Answer: d


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q4. We are grateful for the information you will provide because it will help us have a smooth transaction.
To which form of business letter does the above statement belong?

a. Letter of enquiry
b. Refusal letter
c. Both A & B
d. None of the above

Answer: a


Q5. Which one of the following is not a type of business letter?
a. Business enquiry
b. Sales letter
c. Letter of reference
d. Quotations

Answer: c


Q6. A letter of debit is a type of business letter.
a. True
b. False

Answer: b


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q7. The letter I stands for Intelligence in the AIDA process of a sales letter.
a. True
b. False

Answer: b


Q8. Email is one of the slowest modes of communication.
a. True
b. False

Answer: b


Q9. Creative and innovative ideas should be mandatorily developed in the research paper.
a. True
b. False

Answer: a


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q10. Clear content is one of the characteristics of a business letter.
a. True
b. False

Answer: a


Q11. When a customer writes to correct a wrong, the letter written for this purpose is known as ________.
a. a claim letter
b. an adjustment letter

Answer: a


Q12. A___________ letter is a written pitch to attract potential customers to a product or service.
a. claim
b. sales

Answer: b


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Q13. In _________ the inside address is written on the left-hand margin.
a. full block
b. semi-block format

Answer: b


Q14. Open punctuation is followed in the address line of ________ format.
a. modified block
b. full block

Answer: b


Q15. A ________ letter can be used to evaluate present or former employees.
a. recommendation
b. collection

Answer: a


These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers

More NPTEL Solutions: https://progiez.com/nptel



These are NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers
The content uploaded on this website is for reference purposes only. Please do it yourself first.