Adv Data Science using R Quiz and Assignment 1

                     

These are Advance Data Science Using R Assignment 1 Solution

Quiz

Q1. How do you create a variable named x with the numeric value 5?
int x=5
All of the above
x<-5
x : 5

Answer: x<-5


Q2. How do you insert COMMENTS in R code?
None
// This is a comment
/* This is a comment

Answer: // This is a comment


Q3. What is a correct syntax to output “Hello World” in R?
‘Hello World’
“Hello World”
print(“Hello World”)
All of the other answers are correct

Answer: All of the other answers are correct


Q4. Who is introduced R Programming Language?
Ross Ihaka
Robert Gentleman
Both (A) and (B)
Florian Hahne

Answer: Both (A) and (B)


Q5. When the First appeared R Programming Language?
August 1992
August 1994
August 1993
August 1995

Answer: August 1993


Q6. Which function is often used to concatenate elements?
join()
merge()
paste()
concat()

Answer: paste()


Q7. Which statement is used to stop a loop?
stop
exit
break
return

Answer: break


Q8. Which function is used to find the amount of rows and columns in an array?
dim()
nchar()
length()
dim_len()

Answer: dim()


Q9. How do you start writing a while loop in R?
while x < y:
x < y while
while x < y
while (x < y)

Answer: while (x < y)


Q10. How do you start writing an if statement in R?
if (x > y)
if x > y:
if x > y then:
None of the above

Answer: if (x > y)


Q11. Which function is used to add additional columns in a matrix?
add()
cbind()
join()
append_item()

Answer: cbind()


Q12. Which function is used to draw points (markers) in a diagram?
d()
draw()
plot()
canvas()

Answer: plot()


Q13. How can you assign the same value to multiple variables in one line?
var1, var2, var3 <- “Orange”
var1, var2, var3 = “Orange”
var1, var2, var3 => “Orange”
var1 <- var2 <- var3 <- “Orange”

Answer: var1 <- var2 <- var3 <- “Orange”


Q14. Which operator is used to add together two values?
The & sign
The + sign
The * sign
None of the above

Answer: The + sign


Q15. The following values: 10.5, 55 and 787, belongs to which data type?
numeric
integer
complex
All of the above

Answer: numeric


These are Advance Data Science Using R Assignment 1 Solution


Assignment

Q1. Explain Some of the Similarities and Differences Between R and Python.

Solution:

Key Difference Between R and Python

  • R is mainly used for statistical analysis while Python provides a more general approach to data science
  • The primary objective of R is Data analysis and Statistics whereas the primary objective of Python is Deployment and Production
  • R users mainly consists of Scholars and R&D professionals while Python users are mostly Programmers and Developers
  • R provides flexibility to use available libraries whereas Python provides flexibility to construct new models from scratch
  • R is difficult to learn at the beginning while Python is Linear and smooth to learn
  • R is integrated to Run locally while Python is well-integrated with apps
  • Both R and Python can handle huge size of database
  • R can be used on the R Studio IDE while Python can be used on Spyder and Ipython Notebook IDEs
  • R consists various packages and libraries like tidyverse, ggplot2, caret, zoo whereas Python consists packages and libraries like pandas, scipy, scikit-learn, TensorFlow, caret

Q2. Write and Explain Some of the Most Common Syntaxes in R?

Solution:

  • In R, the primary assignment operator is <- as in:
    • x <- 3
    • Not x = 3
    • To add to the potential confusion, the equals sign actually can be used as an assignment operator in R — most (but not all) of the time.
  • One more note about variables: R is a case-sensitive language. So, variable x is not the same as X. That applies to just about everything in R; for example, the function subset() would not be the same as Subset().
  • To put multiple values into a single variable, you use the c() function, such as:
    • my_vector <- c(1, 1, 2, 3, 5, 8)
    • If you forget that c(), you’ll get an error.
  • Performing a mathematical operation on a vector variable will automatically loop through each item in the vector. Many R functions are already vectorized, but others aren’t, and it’s important to know the difference. if() is not vectorized, for example, but there’s a version ifelse() that is.

Q3. (a) How Do You Assign a Variable in R?
(b) List Some of the Best Packages For:
i. Data Visualization
ii. Data Mining
iii. Data Imputation

Solution:

(a):

There are different ways to define a variable in R which are:

  • In R, a variable always starts with a letter or with a period. A variable if started with a dot cannot be succeeded by a number.
  • Variables cannot be created with keywords which are already predefined in R; that is keywords which are reserved, as their names or identifiers.
  • A variable in R can be defined using just letters or an underscore with letters, dots along with letters. We can even define variables as a mixture of digits, dot, underscore and letters.
  • In R, a few instances of names of variables that are relevant are name, Var, var_1, .var, var.1

(b):

(i): Packages for Data Visualization

  1. ggplot2.
  2. Lattice.
  3. highcharter.
  4. Leaflet.
  5. RColorBrewer.
  6. Plotly.
  7. sunburstR.
  8. RGL.

(ii): Packages for Data Mining

reshape

sna social network analysis

tm: a framework for text mining applications
lda: fit topic models with LDA
topicmodels: fit topic models with LDA and CTM
RTextTools: automatic text classification via supervised

(iii): Packages for Data Imputation

  1. MICE
  2. Amelia
  3. missForest
  4. Hmisc
  5. mi


These are Advance Data Science Using R Assignment 1 Solution

Get more about R language here:

Advance Data Science using R all weeks assignments: Click Here

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.

More from PROGIEZ


These are Advance Data Science Using R Assignment 1 Solution