50+ Circuit Variables and Elements Questions

   
   

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

1. Dependent sources are _____________ types.
a) 3
b) 2
c) 4
d) 1
Answer: c

2. In case of a dependent voltage/current source, the value of this voltage/current source depends on _________
a) Voltage/current sources of an external circuit
b) Voltage/current source present somewhere in the circuit
c) Only on voltage sources
d) Only on current sources
Answer: b

3. Find i0 and v0 in the above circuit.

image 36

a) 26A, 260v
b) 28A, 280v
c) 27A, 275v
d) 29A, 285v
Answer: b

4. The value of the voltage controlled current source ia=βva given β=0.3 and va=9.5mV.
a) 2.5 mA
b) 2.85 mA
c) 1.75 mA
d) 1.2 mA
Answer: b

5. Find I0 in the following circuit, R1= 1.1 kilo ohms, R2=3.25 kilo ohms, V= 3.7 v.

image 37

a) 1.5 mA
b) 2 mA
c) 0.5 mA
d) 1.2 mA
Answer: d

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

6. The value of the current controlled voltage source ,given β=0.8 and ia=9.5mA, is ___________
a) 8mV
b) 7.6mV
c) 0.0011mV
d) 0.0051mV
Answer: b

7. In a VCIS which is the controlled source and which one is the dependent source?
a) V-contorller, I-dependent
b) V-dependent, I-controller
c) Both V and I are controllers
d) Both V and I are dependent
Answer: a

8. In an ICVS which is the controlled source and which one is the dependent source?
a) V-controller, I-dependent
b) V-dependent, I-controller
c) Both V and I are controllers
d) Both V and I are dependent
Answer: b

9. What is the other name for Dependent sources?
a) Uncontrolled sources
b) Time response elements
c) Steady state elements
d) Controlled sources
Answer: d

10. The analysis of a circuit containing dependent sources can be done using nodal and mesh analysis.
a) True
b) False
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

11. KCL is based on the fact that
a) There is a possibility for a node to store energy.
b) There cannot be an accumulation of charge at a node.
c) Charge accumulation is possible at node
d) Charge accumulation may or may not be possible.
Answer: b

12. Relation between currents according to KCL is

image 38

a) i1=i2=i3=i4=i5
b) i1+i4+i3=i5+i2
c) i1-i5=i2-i3-i4
d) i1+i5=i2+i3+i4
Answer: d

13. The algebraic sum of voltages around any closed path in a network is equal to ____________
a) Infinity
b) 1
c) 0
d) Negative polarity
Answer: c

14. Calculate potential difference between x and y

image 39

a) 4.275v
b) -4.275v
c) 4.527v
d) -4.527v
Answer: b

15. Find R-value from the below circuit?

image 43

a) 17.5 Ω
b) 17.2 Ω
c) 17.4 Ω
d) 17.8 Ω
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

16. Determine currents I1 , I2 and I3.

image 41

a) -3.3A, -8.5A, 2.4A
b) 3A, -8A, 2A
c) 3.3A, 8.5A, -2.4A
d) 3.2A, 8.6A, 2.3A
Answer: c

17. All _____________ are loops but _______________ are not meshes
a) Loops, Meshes
b) Meshes, loops
c) Branches, loops
d) Nodes, Branches
Answer: b

18. Solve and find the value of I.

image 42

a) -0.5A
b) 0.5A
c) -0.2A
d) 0.2A
Answer: a

19. The basic laws for analyzing an electric circuit are :-
a) Einstein’s theory
b) Newtons laws
c) Kirchhoff’s laws
d) Faradays laws
Answer: c

20. A junction whell two (or) more than two network elements meet is known as a ______________
a) Node
b) Branch
c) Loop
d) Mesh
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

21. The symbol used for representing Independent sources
a) Diamond
b) Square
c) Circle
d) Triangle
Answer: c

22. Controlled sources are also known as
a) Independent sources
b) Dependent sources
c) Ideal sources
d) Voltage sources
Answer: a

23. I3 = α vx. This is _________

image 44

a) Voltage control voltage source
b) Current control voltage source
c) Voltage control current source
d) Current control current source
Answer: b

24. Inductor is _______________ element.
a) Active
b) Passive
c) Linear
d) Polar
Answer: b

25. Which of the below is valid?

image 45

a) 1
b) 2
c) Both
d) Neither 1 nor 2
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

26. The below circuit is valid.

image 46

a) False
b) True
Answer: b

27. The opposing capacity of materials against the current flow is
a) Conductance
b) Inductance
c) Susceptance
d) Resistance
Answer: d

28. The conductance of a 923Ω resistance is
a) 1.08 * 10-3 mho
b) 1.08 * 10-4 mho
c) 1.02 * 10-3 mho
d) 1.02 * 10-4 mho
Answer: a

29. The current passing through a circuit is 7.2A and the power at the terminals is 27 watts.
Existence is ___________ ohms.
a) 0.5402
b) 0.5208
c) 0.5972
d) 0.5792
Answer: b

30. Relation between power, voltage and conductance
a) V = P2.G
b) V = P2/G
c) P = v2/G
d) P = V2 G
Answer: d

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

31. Which of the following is a defined quantity?
a) Pressure
b) Polarity
c) Money
d) Length
Answer: d

32. The basic unit for luminous intensity is
a) Ampere
b) Candela
c) Coulomb
d) Radian
Answer: b

33. Which of the following is a correct relation?
a) Giga>Mega>Tera
b) Mega>Tera>Giga
c) Tera>Mega>Giga
d) Tera>Giga>Mega
Answer: d

34. Charge is
a) Unipolar
b) Bipolar
c) Tripolar
d) Non – Polar in nature
Answer: b

35. Separation of charge creates
a) Current
b) Voltage
c) Resistance
d) Friction
Answer: b

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

36. The energy per unit charge is
a) Voltage
b) Power
c) Current
d) Work
Answer: a

37. If charge q = 3t2 + 2 then current is given by
a) 6t + 2
b) 3t2
c) 6t
d) 3t2 + 2
Answer: c

38. If energy w = 200t2+ 99 et + 2 then calculate at 0.1 sec
a) 148.52
b) 149.41
c) 149.95
d) 148.39
Answer: b

39. For the following circuit power is given by

image 47

a) –Vi
b) Vi
c) 0
d) 1
Answer: a

40. ‘Positive Power’ meaning ___________
a) Power is being delivered to circuit
b) Power is being extracted from circuit
c) No power supply
d) Input and output powers are equal
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

More in this category:- https://progies.in/answers/electronics/1000-electric-circuits-questions


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first. COPYING MATERIALS IS STRICTLY PROHIBITED.


More from PROGIEZ